Amen, Gud er i byen

Så er sommeren i gang, og gategudstjenestene på Oslo S igjen en del av bybildet. Hver søndag kl 20.00 frem til og med 18. august feires messe på gata mellom trappa og tiger’n på Jernbanetorget. Ved dårlig vær holdes gudstjenesten i Sporets lokaler i Østbanehallen.

breadwine

Gategudstjenestene har vært en del av bybildet i over 20 år. Det er ikke så veldig lenge av byens historie, men selv i løpet av denne korte tiden har byen gjennomgått store forandringer Mer mennesker, flere kulturer,  mer byliv, høyere hus. Det samme gjelder Oslo S, der gategudstjenestene har vært feira de siste ti årene. Østbanehallen blir stadig ombygget, plassen foran har blitt totalrenovert, og et nytt hotell med uterestaurant åpnet i fjor.

Gata er Guds rom

Oslo S er en mangfoldig plass, der mange kjemper om oppmerksomheten, men der mange også vil  gjemme seg bort i folkemengden. Vi er en av mange på Oslo S. Vi ønsker ikke å misjonere, å tre noe ned over hue på folk. Men ved vår tilstedeværelse  håper vi å gi mennesker en mulighet til å oppleve respekt, å bli sett, at ingen faller utenom guds kjærlighet. Mange har opplevd vonde ting, også med kirka, og vi vil gjerne gi folk mulighet til å si fra om dette også. Det var Hans Olav Mørk, Tøyenkirkas første gateprest, som begynte med gategudstjenester. Han skriver blant annet:

Vårt gudstjenestested er det offentlige rommet. Vi rydder ikke gata for urensligheter og ubehageligheter. Det som er der hører til. Det er Guds rom, med alt som er i det. Vi har ingen spesielle rettigheter. Vi eier ikke gata noe mer enn andre. Vi bare bruker gata.

Jeg var av og til med som musiker de første årene, og det gjorde voldsomt sterkt inntrykk å oppleve nattverden bli delt ut, på gata, midt i verden, midt i det ståkete bybildet  – og  ikke i et stille, avlukket kirkerom. Nattverden er for alle som vil ta imot.

Ny liturgi

Også gategudstjenesten har forandret seg gjennom årene. I år er det et helt nytt band og ny liturgi. Bandet ledes av trekkspiller Solfrid Molland, og med seg har hun sangeren Grethe Svendsen og bassist Torstein Kinn. Av og til dukker det opp noen musikalske gjester, for eksempel en gatemusiker. I år er det både nye musikalske ledd og bønner. Liturgien er oversatt til engelsk og rumensk. Jeg er med på de fleste av gategudstjenestene, sammen med flere av bymisjonens prester. Generalsekretær Sturla Stålsett er som vanlig med på den siste av gategudstjenestene, den 18. august.

Du kan laste ned den nye liturgien her

Messe på gata 2013.
Carl Petters kirkeside. Her kan du også laste ned notene til de liturgiske leddene med besifring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *