Uten andre er vi ingen

Etter 27 år i fengsel hvorav 17 i det beryktede Robben Island formidlet frihetskjemper Nelson Mandela forsoning, ikke hevn.

18. juli er den internasjonale Nelson Mandela-dagen, fødselsdagen til den store frihetskjemperen. Han er Afrikas svar på Martin Luther King jr. og den sørafrikanske Gandhi.

Etter 27 år i fengsel hvorav 17 i det beryktede Robben Island formidlet han forsoning, ikke hevn, overfor tidligere ledere. Mandela hadde planer for frihet og forsoning mellom svarte og hvite, men fikk bare regjere som president i fem år (1994-1999).

Nelson Mandela virkeliggjorde det afrikanske uttrykket «Ubuntu», som ikke må forveksles med software-programmet med samme navn. «Ubuntu» betyr at et menneske er et menneske gjennom andre mennesker. Uten andre er vi ingen. Vi lever i gjensidig avhengighet av hverandre. Dette bør mane oss til frihet og ansvar.

Vi har alle et ansvar for å bidra til forsoning mellom mennesker. Vi har ansvar for å skape forandring hos mennesker i fattigdom, nød, ensomhet og overfor naboen som trenger din og min hjelp i dag.

Innlegget stod først publisert i Haugesund Avis, 18.juli 2017.

Dette innlegget ble publisert i Rom for alle av Arne Valen. Bokmerk permalenken.

Om Arne Valen

Jeg er daglig leder for Bymisjonstiltak på Haugalandet, Stiftelsen Kirkens Bymisjon Rogaland. Jeg er opptatt av helse- og sosialpolitiske områder, derav rusmiddelproblematikk, arbeid, boligsosialt område, integrering og diverse verdibaserte temaer. Er også aktiv på andre bloggsteder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *