Gategudstjeneste – stille tilstede på torget

Gud er i byen. Gud er i stillheten og i travelheten, i kirkebyggene og på torgene. Gud er der mennesker er. Det er august, velkommen til gategudstjenester på  Jernbanetorget i Oslo.

I snart 30 år har Bymisjonssenteret i Tøyenkirken feiret messe på gata i Oslo. Bortsett fra i fjor, da måtte vi ta en pause. Men nå er vi på plass ved tiger’n på Jernbanetorget igjen, og det blir gategudstjenester alle søndagskvelder ut august.

Gata som gudstjenestested

-Vårt gudstjenestested er det offentlige rommet. Vi rydder ikke gata for urensligheter og ubehageligheter. Det som er der hører til. Det er Guds rom, med alt som er i det. Vi har ingen spesielle rettigheter. Vi eier ikke gata noe mer enn andre. Vi bare bruker gata.

Dette skrev Tøyenkirkas første gateprest, Hans Olav Mørk i 1992, et par år etter at første gategudstjeneste ble holdt på Karl Johan. Jeg var av og til med som musiker de første årene, og det gjorde voldsomt sterkt inntrykk å oppleve nattverden bli delt ut, på gata, midt i verden, midt i det ståkete bybildet – og ikke i et stille avlukket kirkerom. Nattverden er for alle som vil ta imot. Selv om det ikke er så veldig lenge siden, har byen forandret seg voldsomt på de snart 30 åra som har gått siden første gang. Mer mennesker, flere kulturer, mer byliv, høyere hus. Oslo S er et godt eksempel på det, som har vært i stadig forandring bare de siste par årene.

Forandrer seg med byen

Gategudstjenestene har forandret seg med byen. Den har blitt enklere og stillere, kanskje i kontrast til det som skjer rundt. I år har vi byttet ut lystenningsstedet med et bønnetre. Det har vist seg å være vanskelig å få tent lysene utendørs. Nå kan du skrive en bønn på en lapp som du henger opp på treet. Musikken i år er inspirert av norsk folkemusikk. Trioen neste stopp spiller, med Eirik B. Svela på gitar, Andreas Dreier bass og Carl Petter Opsahl, klarinetter. Bymisjonsenterets ansatte og frivillige har ansvar for gudstjenesten som før.

Vi er en av mange på Oslo S. Vi ønsker ikke å misjonere, å tre noe ned over hue på folk. Men ved vår tilstedeværelse håper vi å gi mennesker en mulighet til å oppleve respekt, å bli sett, at ingen faller utenom Guds kjærlighet. Mange har opplevd vonde ting, også med kirka, og vi vil gjerne gi folk mulighet til å si fra om dette også.

Gategudstjenester feires 13. 20. og 27. august klokken 19-20.

Velkommen til gategudstjeneste !

Gudstjenestehefte
Messe på gata. Her kan du laste ned årets liturgi for gategudstjenesten, med engelsk og rumensk oversettelse.

Tags:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *